Hozzávalók
400 g csirkecombfilé
olaj a sütéshez
A bundához:
5 ek liszt
4 ek keményítő
½ ek szódabikarbóna
1 tk só
1 db tojás
120 ml víz
A mázhoz:
2 ek szezámmag
100 ml víz
2 ek sűrített paradicsom
1 ½ ek ecet (20%-os)
½ tk só
50 g cukor
50 g méz
A tálaláshoz:
főtt rizs
A mézes szezámmagos csirke elkészítését azzal kezdjük, hogy a csirkecombfilét 3-4 cm-es kockákra vágjuk, és egy keverőtálban elkészítjük a panírt. Ehhez összekeverjük a lisztet, a keményítőt, a szódabikarbónát, a sót és a tojást, majd felöntjük a vízzel, és simára keverjük.
Egy serpenyőbe bő olajat öntünk, majd nagy lángon felhevítjük. A kikevert panírral teszteljük az olaj hőfokát, és amikor egyből feljön a felszínre, közepes fokozatra kapcsolunk, és a csirkét egyenként a panírba mártogatva kisütjük. Amikor picit sárgul már a bunda, kivesszük és lecsepegtetjük.
Ezt követően a panírozott csirkét ismét beletesszük az olajba sülni. Azért fontos a kétszeri sütés, mert a köztes lecsepegtetéskor kicsit lehűl a panír, elkerülve az odaégést, míg a második sütésnek köszönhetően biztosan nem marad nyers a húsunk. Miután szép ropogósra sültek, lecsepegtetjük és félrerakjuk a csirkét.
A szezámmagot egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Ezután a vizet felmelegítjük egy wokkban, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az ecetet, a sót és a cukrot, kicsit forraljuk, és hozzácsorgatjuk a mézet. Összeforraljuk, és amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadunk 1 evőkanállal a sütéshez használt olajból. Beledobjuk a megsült csirkéket, megszórjuk a pirított szezámmaggal, és alaposan összeforgatjuk. Főtt rizzsel tálaljuk.
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 20 perc
Összesen: 35 perc
Peszleg Edina