Hozzávalók 35 db golyóhoz:
- 30 dkg burgonya
A sütéshez:
tepsiben alakbarát, ezért olaj csak éppen kell
A brokkolishoz még hozzávaló:
- 30 dkg brokkoli
- 1 tojás
- 10 dkg zabpehely darálva vagy apró szemű zabpehely
- őrölt szerecsendió
A sárgarépáshoz még hozzávaló:
- 35 dkg sárgarépa
- 1 tojás
- 4 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg darált zabpehely vagy zabkorpa
- őrölt gyömbér
A húsoshoz még hozzávaló:
- 30 dkg darált főtt szárnyashús
- 1 tojás
- 4 dkg reszelt sajt
- 8 dkg zabpehely vagy zabkorpa
- őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Az összes burgonyát megmossuk, sós vízben, héjában megfőzzük. A brokkolit szintén megfőzzük. A répát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és kevés vízben szintén megfőzzük. A zöldségeket leszűrjük, lecsepegtetjük, a burgonyát meghámozzuk, összetörjük.
Golyók: A brokkolit összekeverjük a tojással, a kihűlt tört burgonya egyharmadával, a darált zabpehely háromnegyed részével, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A kapott masszát kisebb golyókká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. A sárgarépát elkeverjük a tojással, a kihűlt tört burgonya második harmadával, a liszttel, a darált zabpehely felével, és sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük. A kapott masszát kisebb rudakká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. Elkészítjük a húsos ropogóst is. A darált főtt szárnyas-húst összekeverjük a tojással és a maradék egyharmad kihűlt, tört burgonyával, a reszelt sajttal, a darált zabpehely felével, és sóval, szerecsendióval fűszerezzük. A kapott masszát kisebb rudakká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. Jól felforrósított olajban kisütjük a formákat. Amikor megsültek, lecsepegtetjük, fogvájót szúrunk mindegyike, tálaljuk.